søndag den 14. maj 2017

Liefmans Goudenband

Købt for €1,58 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Jacobus Liefmans etablerede bryggeriet i 1679 i Oudenaarde, ved bredden af floden Schelde stadig står efter mere end 300 år. Omk. år 1900 begyndte Liefmans så småt at eksperimentere med øl tilsat kirsebær. En stor del af den lokale kirsebærproduktion røg til bryggeriet, det byttede kirsebærene med øl. Blev i 1990 overtaget af Brouwerij Riva, der dog gik fallit i 2007. I 2008 blev Liefmans købt af Duvel Moortgat for €4,5 M.

Bryggeriets beskrivelse:
Liefmans Goudenband er et af de mest karakteristiske mørke øl i verden. Oprindelig kaldet IJzerenband (Jern Bånd) - en henvisning til jernbåndene omkring ølfadene - flasken fik sin champagnekork, da den blev omdøbt til Liefmans Goudenband (Guld Bånd). Lavet i åbne beholdere med blandet gæring, for derefter at modne i fire til 12 måneder i kælderen. Ældre øl styrkes derefter med yngre øl, så fermenteringsprocessen starter igen.

Liefmans Goudenband er en øl til opbevaring og fortsætter med at forbedre sig gennem årene som en fin vin. Selv efter ti år smager denne mørkerøde øl så frisk som nogensinde. Du vil straks opnå de vidunderlige aromaer af karamel, æble, rabarber, kirsebær og malt. På smagsløgene finder du hints af æble og kirsebær, kombineret med trænoter, mens eftersmagen har hints af nødder og tørrede rosiner. Den mildt syrlige smag gør denne øl til en perfekt match til blå ost
 
Svagt skum. Aroma af syrlig malt og mørke frugter (svesker og rosiner). Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let sød og let syrlig malt, går over i mørke frugter (svesker, rosiner og kirsebær). Meget svagt humlet, let sød, let syrlig

Oud Bruin/Flanders Brow hvor Rodenbach er den kommercielle konge, men hvor den er sød og vinøs, er denne noget mindre sød, større fylde og generelt mere kraft. Kraftig og vinøs med syrlig aroma blandet med mørke frugter (svesker og rosiner) hvilket går igen i smagen, dog med kirsebær som tilføjelse - selv om der ikke er tilsat nogle frugter. Stor og varm nydelse med balanceret syrlighed og bitterhed, lidt mere ølagtig end Rodenbach pga. mindre sødme, en bryg hvor et lille nip giver nok glæde. 5 glas!

Bryggeri: Liefmans (Moortgat)
Øltype: Oud Bruin/Flanders Brow
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 8 %

Ingen kommentarer:

Send en kommentar