torsdag den 5. september 2013

Verhaeghe Vichtenaar


Købt hos De Biertempel, ølspecialbutik i Brugge, 25 cl. flaske.

Verhaeghe blev grundlagt i 1892 i Vichte, 10 km øst for Kortrijk af halvbrødrene Adolf og Paul Verhaeghe, først som malteri men kort tid efter som fuldbyrdet bryggeri. Hurtigt fik bryggeriet en stor kendekreds i Bruxelles bla. takket været den direkte toglinje. I første verdenskrig nægtede Paul Verhaeghe at brygge øl til tyskerne, der svarede med at rippe alt i bryggeriet, der kunne bruges til krigsførelse. Bryggeriet nåede at nyinvestere til ny undergæret produktion, men så kom anden verdenskrig, hvor produktionen blev kraftig begrænset pga. maltmangel. De var tvunget til at brygge en "Zero-huit" på kun 0,8%! Efter krigen kom stigende velstand og udvikling af nye øl - stadig med familien ved roret. (kilde)

Bryggeriets beskrivelse:
"Vichtenaar" er en øl, der er brygget på baggrund af dybt brændt malt, krydret og frugtagtig humle, gær og blødt vand der pumpes fra en brønd med en dybde på 172 m, hvilket er en garanti for kvalitet og rent vand. Efter den primære gæring og den anden lagring på "Vichtenaar", gennemgår den en tredje gæring i egetræsfade i flere måneder. Egetræsfadene er store kar med en kapacitet på mellem 5.000 og 25.000 liter."Vichtenaar" er en traditionel og typisk ølstil i Vestflandern, i den nordvestlige del af Belgien. Smagen af ​​"Vichtenaar" kan beskrives som let syrlig og kompleks, dette skyldes den lange gæring i egetræsfade. Den friske smag af "Vichtenaar" gør det til et særligt tørstslukkende øl, især i sommermånederne."Vichtenaar" er også en af ​​de sidste gamle flamske rødbrune øl, som er modnet i egetræsfade og er især værdsat for sin ægthed af øl kendere. I 1958 opnåede "Bryggeri Verhaeghe" første præmie for "Vichtenaar"  i den internationale ølkonkurrence i Gent.
Svagt skum. Aroma af sour malt, sur mørk bær og træ. Svagt karboneret, filtreret.

Svag af let sød, sour malt og mørke bær, fortsætter i samme smag lang tid før den fader ud. Vinøs. Svagt humlet, let sød, sour.

Det er åbenlyst at sammenligne denne bryg med den kommercielle konge i genren, Rodenbach. Denne bryg er jo sødere, ikke for meget, men det kan være en parameter hvis det var et valg. Den er en udmærket repræsentant for genren, letdrikkelig på trods af surheden, frisk og vinøs. Den kniber sig lige til 5 glas!

Bryggeri: Verhaeghe
Øltype: 11D Oud Bruin/Flanders (Vest-flamsk rødbrun ale)
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 5,1 %


Ingen kommentarer:

Send en kommentar