lørdag den 25. maj 2013

Poperings Hommelbier


Købt for 38 kr. hos Belgisk Bryg for 75 cl. flaske.

Fra web:
I mange århundreder den sydlige del af Vestflandern har været kendt som et landbrugs region med et solidt ry for sit korn og humle.
Under første verdenskrig blev hele regionen omkring Ieper totalt bombarderet. Livet som vi kendte det, heriblandt  alle økonomiske og landbrugsmæssige aktiviteter kom til en ende. Denne mørke tid i vores historie var måske bedst beskrivet af den canadiske digter Lt Colonel John McCrae (1872 -1918) i hans verdensberømte "På Flanders Marker"
Kort efter den store krig, startede en masse mennesker det hårde arbejde at genopbygge området og efter et stykke tid blev humlen genplantet i Poperinge region. Meget snart var vi i stand til at høste humle (humle kaldes Hommel på vores dialekt) og produktionen og eksporten startedes igen. Denne interessante historie er godt illustreret hos Poperings humle museum: www.hopmuseum.be
Hvert 3. år i byen Poperinge har en Humle forsamling, og ved udgangen af 70'erne besluttedes det, at man ledte efter en værdig ambassadør til at repræsentere humlekulturen. Ved at kombinere al sin viden og håndværk, indførte Karel Leroy i 1981 poperings Hommelbier, der umiddelbart rystede ølverdenen.
Denne overgærede Ale med andengæring i flasken kan ikke sammenlignes med nogen anden form for ale og er derfor kendt som en Special Ale.
Denne forfriskende guldfarvede ale har en honnings sødme, der pænt opvejes af en fuld, solid humle. Det har også en sen, krydret, spidskommen-frø, tørhed, der utroligt nok aldrig giver dig en tør efter mundfølelse.
Beskrivelse af bryggen:
Specielt skabt og brygget i 1981, for at fejre de 3 årlige humle-festligheder i Poperinge, Hommelbier er vores humlede, gylden-bronze ale, som verden rundt anses for at være en hyldest til kunsten af øl håndværk.Hommel er den lokale forkortelse af Humulus, det botaniske navn for humle anlægget. Poperings Hommelbier er lavet af en blanding af vinter, sommer og aromatiske pale malte, blødt vand, fra vores bryggeris egen brønd, Brewers Gold og Challenger humle, begge dyrket i Poperinge, og overgæret med en meget attenuative selv dyrket gær, der udfældes hurtigt. Det er grundes med hvidt sukker, og eftergæres for karbonering.Denne ale har en ufiltreret strågul, med en stram og flygtigt hvidt hoved, der efterlod anstændigt spor. Der er en lys, men indbydende grønne humle, gær og pale malt aroma.Førstesmagen er fyldig, men forfriskende krydret og tørstslukkende ved koldere temperaturer. Mid-smagen afslører citrus appelsinskal og grapefrugt noter sammen med en honning sødme, der er pænt opvejes af en solid Hallertau humle. Det har også en sen, krydret, spidskommen-seed, tørhed, igen fra humle.Dens kulsyre er lys, små friske bobler med gær i slutningen.
Så kan beskrivelsen ikke være meget længere - men åbenbart en ganske lokal bryg med lokale råvarer i Popering.

Kraftig skum. Aroma af citrus, korn, blomster og frugt. Kraftig karboneret.

Smag af sød malt, går over let bitter smag af citrus og blomster, honning til sidst. Neutral humlet, let sød.

Efter min overbevisning ikke så kraftig humlet som fx Belgisk Bryg påstår og heller ikke så udfordrende, bryggeriet selv beskriver. Det er dog stadig en ganske fin bryg, en udmærket tørstslukker ved varme lejligheder. 4 glas!

Bryggeri: Brouwerij van Eecke
Øltype: Lys Stærk Belgisk Ale
Ingredienser: Vand, malt, sukker, Brewers Gold, Challenger og Hallertau humle, gær
ABV: 7,5 %

Ingen kommentarer:

Send en kommentar