lørdag den 5. december 2015

Orval


Købt for 28 kr. hos Belgisk Bryg for 33 cl. flaske.

Orval Abbey (Abbaye Notre-Dame d'Orval) er en cistercienserkloster grundlagt i 1132 i Gaume del af Belgien og ligger i Villers-devant-Orval, en del af Florenville i provinsen Luxembourg. Klosteret er kendt for sin historie og åndelige liv, men også for dens lokale produktion af Trappist øllen Orval og en ost.
Der er sandsynligvis første gang brygget på klosteret i 1628, bryggeriet blev bygget i 1931 og premium produktet - og eneste tilgængelige produkt, blev lanceret i 1932. Den afveg fra andre trappistbryg ved at benytte vildgær, Brettanomyces lambicus. Aftappest udelukkende i en karakteristisk kegle formet 33 cl flaske, tappeanlæget har en kapacitet på 24.000 flasker i timen. Øllet bliver derefter modnet ved 15 ° C i mindst fire uger på stedet, før de distribueres. Bryggeriet er normalt lukket for besøg og beskæftiger 32 sekulære ansatte.

Bryggeriets beskrivelse:
Orval øl er lavet med kildevand, byg af "two row spring" malt, aromatiske humle og flydende kandis sukker. Gærer i 4-5 dage ved temperatur på 15 til 23 ° C. Så tilsættes anden gærstamme, humle tilsættes (tørhumle) i 2-3 uger. Ved flaskning tilsættes sukker til dannelse af karbonerering.
Meget kraftig skum. Aroma af krydderier og citrus. Kraftig karboneret, ufiltreret.

Smag af tør, bitter malt, går over i krydderier, citrus og læder. Kraftig humlet, bitter, tør.

Orval med Brett og tørhumle har altid stået for mig som den specielle om kompromisløse trappistøl. Ikke min stil i min ungdom, hvor de sødere sager som Chimay og St. Bernardus mere tiltrak en ung gane. Med alderen bliver man sejere og øllene skal smage kraftigere og mere bittert - og her kan jeg kun være imponeret over en bryg, der både tilsatte Brett og tørhumle, mindst 70 år før det kom på mode!

Indrømmet, jeg ved ikke hvordan læder smager, men det er især den typiske Brett der dominerer - uden den bliver ekstrem som i ses i nogle geueze lambic, ved den anbefalede temperatur på 12-14 grader, forekommer den blid men stadig med god saft og kraft. Dens pæne bitterhed sætter sig længe i munden, præcis som en god IPA og med den komplementerende Brett, opnås en harmonisk og balanceret bryg. 5 sikre glas!

Bryggeri: Brasserie d’Orval
Øltype: Sur Vildgæret Pale Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, sukker, humle, gær
ABV: 6,2%

Ingen kommentarer:

Send en kommentar