tirsdag den 12. april 2016

Munkebo Sleipner

Købt på tilbud for 29 kr, normalpris 37,95 kr hos Kvickly, Allerød for 33 cl. flaske.

Munkebo Mikrobryg åbnet i 2013 i Kerteminde af Claus Christensen, der har kandidatgrad i biologi fra Københavns Universitet og en Ph.D i Sundhedsvidenskab. Arbejdede derefter i Bayersk bryggeri inden start af Munkebo. Claus er gærmand, så gæren har førsteprioritet frem for humlen, har selv udviklet 4 gærstammer fra lokaler bier og så bruger han Castle Malting.

Bryggeriets beskrivelse:
Status: pensioneret i sortiment
India Pale Ale, IPA, er en engelsk øltype der blev udviklet omkring år 1840 med det mål at kunne sejle øl til den engelske koloni, Indien. De engelske officerer savnede deres pale ale som ikke kunne klare temperatursvingninger på den lange sejltur fra de engelske øer, forbi Afrika og til Indien. De engelske bryggere skabte derfor en øltype der var i stand til at klare sejlturen ved at konservere den med højere alkohol, masser af humle og en ny stilart var opfundet. En Imperial india pale ale er udviklet i USA og er brygget med endnu kraftigere nye amerikansk humlesorter og mere alkohol. Sleipner er brygget med 5 nøje udvalgte kraftige amerikanske humlesorter og er til dem som ikke kan få humle nok En humlebombe af bitterhed og aroma. Gæret ved en lidt lavere temperatur som lader gæren træde i baggrunden og fremme de forskellige humlesorters kompleksitet og aroma. Bør nydes ved 10-12°C.
Sleipner er Odins 8 benede hingst. Den kan løbe stærkt som vinden og bevæger sig ligeså godt i luften som på jorden. Sleipners mor er Loke, der omskabte sig til en hoppe for at lokke jættehingsten Svadilfare væk fra sit arbejde med at bygge muren omkring Asgård.
Navn: Sleipner, Imperial India Pale Ale, Alc. 9,4%
Indhold: Vand, Malt: pilsner, cara120, cara20, Humle: chinook, nugget, columbus, centennial, simcoe, Gær: american ale, IBU: 304
Svagt skum. Aroma af fyrrenåle og citrus. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af bitter malt, går over i fyrrenåle og citrus, lidt frugt fra gær til sidst. Kraftig humlet, bitter.

Kraftig, amerikansk humlet imperial IPA med en anelse fyrrenåle, men ellers dominerer citrusen, både i aroma og smag. På trods af pæn bitterhed - ikke IBU på de påståede 304 !!, nok nærmere omk. de 60, en vis fylde i eftersmagen hvor den ender med lidt frugtsmag fra gæren. De fleste amerikanske humler giver citrus aroma- og smag, kunsten er at finde andre smagsnuancer end lige det, hvilket ikke helt lykkes her. For ensidig citrussmag, en god IPA har flere humlenoter at spille på. 4 glas!

Bryggeri: Munkebo Mikrobryg
Øltype: Imperial IPA
Ingredienser: Vand, bygmalt (pilsner, cara120, cara20), humle (chinook, nugget, columbus, centennial, simcoe), gær
ABV: 9,4 %
IBU: 304 (hvilket lyder alt for højt, gætter på omk. 60)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar