onsdag den 29. marts 2017

Toye Goedendag Sterk Blond

Købt for €1,29 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Mikrobryggeri fra Kortrijk, første hjemmebryg i 1998, første kommercielle bryg Goedendag i 2002 - 700 året for Guldensporen slaget ved Kortrijk.i 2009-2012 blev bryggeriet bygget.

Bryggeriets beskrivelse:
Goedendag  hører til typen af de tunge lyse øl. Det er en overgæret øl med sekundær gæring i flasken. Den lyse øl danner en fin fast skum under ophældning. Duften er frugtagtig med mærkbar moden banan med en blomstret humle. I smagen afspejles frugt og humle også. Den understøttes af en blid, ædel bitterhed. Alkoholindholdet på 8% vol. understreger yderligere Goedendags kraftfulde karakter.

Goedendag (god dag), en blanding af spyd og kølle med pigge, var et frygtet våben i Guldensporen slaget.
Mellem skum.Aroma af frugt (banan), blomster, citrus og krydderier. Mellem karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter malt, går over i blomster, krydderier, citrus og frugt (banan). Mellem humlet, let bitter.

Meget lys bryg, nærmest hvedeagtig både i farve, malt- og gærprofil. Forholdsvis bitter og let alkalisk, alkoholen er godt skjult - hvilket desværre også gælder smagens styrke. På ingen måder varm og sippe-behagelig som det kunne forventes af en 8% bryg, der er lagt vægt på friskhed - igen en wit-egenskab. Der smagen en ubehagelig bitterhed i slutningen af smagsforløbet. Imperial Wit/Dobbel Wit blandet med Lys Stærk Belgisk Ale. Desværre får den ikke alle gode egenskaber med fra disse stilarter. Kniber sig til 4 glas!

Bryggeri: Brouwerij Toye
Øltype: Lys Stærk Belgisk Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 8 %
FG: 1008 (målt af mig)

tirsdag den 28. marts 2017

De Kazematten Grotten Santé

Købt for €1,26 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Bryggeri startet i Ieper/Ypres 2014 i "het Houten Paard" (Træhuset) , bygget omk. 1680 af design af Vauban, Ludvig XIVs berømte militær ingeniør. I århundreder brugt som kælder for ammunition og våben. Under Første Verdenskrig omdannet til en officersmesse af ​​den britiske hær. Drevet af Depypere Julie, datter af Hans Depypereder dom ejer St. Bernardus bryggeri, og Martin Ghequire, søn af Rudi Ghequirem, site manager for Rodenbach bryggeriet. Julie har ansvaret for administration, Martins på produktion, husbrygger er Koen Hugelier. Kasematterne bryggeri øl vil blive distribueret med logistisk støtte fra St. Bernardus bryggeri i Watou. Brygning sker hver dag i Ieper/Ypres. Overført til tønder og modnet på stedet. Aftapning og distribution administreres derefter af St. Bernardus i Watou. 

Bryggeriets beskrivelse:
Brouwerij De Kazematten er blevet den nye permanente forankring af den unikke belgiske 'Grottenbier "der blev skabt af en af de største belgiske bryggere, Pierre Celis. Med flytningen af Grottenbier til Ieper, undergik den en lille navneændring, nemlig 'Caves Santé', dog brygget med samme opskrift.Caves Santé er en krydret øl med alkolhol på 6,5%. vol. med små mængder af "eksotiske" krydderier, der skaber en let tørhed. Øllet er kastanjebrun i farven og blev skabt med den hensigt at opdage, hvordan konstant lave temperaturer i en hule udvikler smagen i øl.
Mellem skum. Aroma af funky frugt, tyggegummi, lys karamel og krydderier. Mellem karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter malt, går over i lys karamel, krydderier og frugt. Svagt humlet, let sød, let tør.

Let funky aroma som dog ikke går igen i smagen, lidt tyggegummi og frugt fra gæren, det er dog karamelsmagen med udefinerbare krydderier, der dominerer. Både gær- og maltegenskaber leder tankerne hen på Sydtysk Dunkenweizen, pudsigt samme resultat kan opnås på flere måder. Men - som forbruger lever resultatet ikke op til de forventninger, historien opstiller - legendariske Pierre Celis, langtidsgæret i grotter - og så ender det som noget der knap kan skelnes fra Dunkelweizen. Letdrikkelig, behagelig, fint balanceret. 4 glas!

Bryggeri: Brouwerij De Kazematten
Øltype: Belgisk Brown Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, sukker, humle, gær
ABV: 6,5 %

Volga La Rouge

Købt for €1,49 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Siden 1654 har der været gang i bryggeriet i "Appelhoek" i Melle, 5 km sydøst for Gent - i 1906 købte Léon Huyghe bryggeriet. Efter øl-krisen i 70'eren er Brouwerij Huyghe på vej frem - udvider fra 148.000 hl til 300.000 hl.

Volga La Rouge er en frugtøls serie med tilsat kirsebær, kirsebærjuice, hyldebærjuice med varierende alkoholprocent fra 3,9-8,4.

Svagt skum. Aroma af søde kirkebær og lidt sten. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af søde kirsebær, går over i sirup. Meget svagt humlet, sød.

Frugtøl med strejf af kirsebær, endnu mindre antydning af hyldebær. Sød hele vejen igennem med undtagelse af lidt bitterhed fra kirsebærsten. Langt mere sirup end kirsebær, overordnet set knap så behagelig at drikke. Alkoholen kan knap smages, hvis det er en positiv egenskab, smagsstyrken ligner mere en 4-5% frugtøl. Bryg i imperial pils segmentet kamoufleret som frugt ale? 2 glas!

Bryggeri: Brouwerij Huyghe
Øltype: Frugt/Grønsagsøl
Ingredienser: Vand, bygmalt, sukker, humle, gær, kirsebær, kirsebærjuice, hyldebærjuice, aromastoffer, sødestoffer
ABV: 7,2 %
FG: 1020 (målt af mig)

lørdag den 25. marts 2017

Vander Ghinste Bellegems Wit

Købt for €0,76 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 25 cl. flaske.

Overlevende familie (nu 5. generation) landbysbryggeri fra 1892 i Bellegem,  5 km syd for Kortrijk. I starten rullede "VanderGhinste Oud Bruin"over brosten i Bellegem og blev kendt så langt som til fransk Flandern. Lav gærtårn bygget i 1929 for at fremstille den nykomne pilsner. Begyndte i 1970 at fremstille geueze (Jacobins Gueuze i 1970, Jacobins Kriek i 1983, Jacobins Framboise i 1986). Max serien senere lanceret "for ungdommen". Kilde

Bryggeriets beskrivelse:
Hvede øl er stadig en klassiker og mange ølelskere værdsætter den autentiske karakter af den lyse øl. Derfor lancerede Brouwerij Omer Vander Ghinste i marts 2008 sin egen, hjemmelavede brygget hvedeøl.
Bellegems hvedeøl er fremstillet efter den traditionelle opskrift på en hvedeøl: En perfekt sammensætning mellem byg og hvede som base. Hveden giver øllet dets lys farve. Humle og specifikke urter tilsættes under kogning af urten. Efter denne tilberedningen, afkøles blandingen og den sterile urt sættes til frisk gæring. Overgæringen giver det frugtagtige i hvedeøl og krydrede aromaer tilfører en frisk og tørstslukkende karakter.
Efter gæringen bliver øllet lagret og modnet, men kun i kort tid for ikke at miste den typiske uigennemsigtige egenskab i øllet. Efter dette, er øllet ikke filtreret, men igen podes med noget sukker og frisk gær, for derefter at blive fyldt på flasker. Efter to ugers ophold i varmt rum til har øllet fået sin endelige aroma, smag og kulsyre.
Serveres i typisk Bellegems Wit ølglas.Type af øl: Hvede ølAlkohol niveau: 5%Anbefalet serveringstemperatur: 4-6 °
Mellem skum. Aroma af koriander, citrus og frugt (banan og let tyggegummi). Mellem karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter, let tør malt, går over i koriander, citrus og frugt (banan og let tyggegummi). Svagt humlet, let sød, let tør.

En på alle måder gennemsnitlig og neutral wit, midt imellem let sød og let bitter, forholdsvis svag smag, kun ganske let tør, blanding af de to typiske hvedeøls gærnoter banan og tyggegummi. På ingen måder ambitiøs og udfordrende men heller ikke sød og letdrikkelig. For kedelig til rigtig at kunne synes om. 3 glas!

Bryggeri: Brouwerij Omer Vander Ghinste
Øltype: Belgisk Wit
Ingredienser: Vand, bygmalt, hvede, humle, krydderier (koriander og appelsinskaller formoder jeg), gær
ABV: 5,5 %

fredag den 24. marts 2017

Monsieur Rock

Købt for €1,91 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Greenbrew er et joint venture af Jean-Marie Rock og Jean-Didier Buisset, førstnævnte er brygger med 40 års anciennitet, pt. brygges hos Meantime Brewing Company i Greenwoch, men der arbejdes på eget bryggeri i Noirefontaine (Bouillon).

Bryggeriets beskrivelse:
Monsieur Rock er en lys øl med en alkoholprocent på 6,6%. Den er brygget med kun 4 ingredienser: Pilsner malt, aromatisk humle, vand og en specielt udvalgt lager gær.Denne meget lav temperatur undergærede øl fremstilles ved hjælp af de samme metoder, som blev brugt til at foretage visse specialøl mere end 40 år siden, hvilket gør det en traditionel øl brygget ved hjælp af moderne teknik.Dens gærende periode varer i over en uge og modnes i en lagrings tank ved en lav temperatur i sammen med aromatisk humle. En specifik gærstamme anvendes til flaske gæring.
Med sin særligt belgisk karakter, engelsktalende kalder det en "belgisk næse».Efter den indledende lys malt smag, der er en åbenlys dvælende bitter smag. Den er let og meget forfriskende i munden; blid, med en tør, behagelig eftersmag. Smukt afdæmpet og giver en enestående kompleksitet af smagsvarianter. Monsieur Rock er et sublim eksempel på delikatesse for erfarne smagsdommere.Den lækre aroma af fine humler forstærkes af en blomstrende duft fra gær og med et meget let pebret touch. Overdådig subtil, meget intens aroma kombineret med en overraskende lethed.


Kort sagt, øl den måde det altid bør være.
En lang beskrivelse af noget, der ligner en Kellerbier med den tilføjelse, den også modnes med humle.

Mellem skum. Aroma af korn, citrus, blomster og frugt. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af bitter malt, går over i korn, citrus, blomster og frugt. Svagt humlet, bitter.

Afdæmpet aroma, hurtigt forsvindende skum. Smagen er overraskende bitter, hvor tyske Kellerbier mest hælder til den let søde side. Totalt gennemsigtig på trods af et lag gærsedimenter i bunden. På trods af at bryggen er modnet medhumle findes ikke den store aromahumle smag, vel kan især citrus med en anelse blomster smages, men det er afgjort bitterheden, der dominerer, desværre uden at matche noget som helst andet. Det forekommer simpelt hen forkert. 3 glas!

Bryggeri: Greenbrew brygget hos Meantime (Asahi)
Øltype: Kellerbier

Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 6,6 %


torsdag den 23. marts 2017

Sarne Bruin

Købt for €1,53 hos Drankcenter Schotte, Waregem for 33 cl. flaske.

Sarne blev grundlagt i 2015 af fem barndomsvenner, fra regionen Diksmuide - Kortemark. Peter Vandevelde, Kristof Deprince Jeroen Goderis, Jürgen Boone og Jeroen Vanheule. I 2014 bryggede de 40 liter i et skur. Sarne henviser til Zarren (Kortemark distriktet i Vestflandern). I oktober 2014 deltog de i Kortemarks øl festival med en blid Bruin der straks blev værdsat af de mange besøgende. Dermed blev den første (og indtil videre eneste) officielle Sarnebier i juni 2015 lanceret, nemlig Sarne Bruin. Brygges hos Gulden Spoor. Kilde

Meget kraftigt skum. Aroma af karamel, lakrids og mørke frugter. Mellem karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter, let ristet malt, går over i karamel (sirup), brød, lakrids, krydderier og mørke frugter. Svagt humlet, let bitter.

Egenligt for stærk til at være en bruin, men da dens egenskaber mest ligner sådan én, så bliver det bare sådan. Dermed også sagt, den smager noget svagere end alkoholstyrken indikerer, vel findes en let ristet brød smag med matchende bitterhed, men den taber på den manglede smag. Noget kraftigere bitterhed end forventet, men alligevel ganske tilforladelig dog uden karakter eller distinkte egenskaber, for meget sirup, for lidt malt. Kniber sig til 4 glas!

Bryggeri: Sarne brygget hos Brouwerij Gulden Spoor
Øltype: Dubbel

Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle, sukker, kandis, krydderier, gær
ABV: 7,5 % 

Vlasbier

Købt i supermarked i Poperinge, 33 cl. flaske.

Info fra Wikipedia:
Vlasbier (Hør øl)primært sælges i Leiestreek regionen hvor er tradition for dyrkelse af hør. Navnet på øllet refererer til denne tradition, og ikke til sammensætningen af øllet. På etiketten findes en gammel tegning af hør avlere. Hør Øl er anerkendt som regionalt produkt fra Westhoek.
Vlasbier er en lys , overgæret øl med eftergæring i flasken. Det har et alkoholindhold på 6,5% og en massefylde på 14 ° Plato.
Svagt skum. Aroma af sød malt, krydderier og korn. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter malt, går over i krydderier (mest græs) og korn. Svagt humlet, let bitter.

Noget så sjældent som en bryg indeholdende hør - denne mindre, flerårige urt hvis fibre gennem 8.000 år er brugt til linned, nu også tilsat en belgisk pale ale. Aromaen ligner en tysk Kellerbier, men ellers giver det en let bitter og krydret aroma- og smag, mest græs men der anes også blomster og citrus. Forholdsvis bitter, førnævnte hør er selvfølgelig dominerende, noget pudsig men stadig drikbar. På trods af den gode historie, nok ikke en bryg, jeg ville vælge to gange i træk. 3 glas!

Bryggeri: Brouwerij van Eecke
Øltype: Krydret øl
Ingredienser: Vand, bygmalt, hør, humle, gær
ABV: 6,5 % 

fredag den 17. marts 2017

Ebeltoft Lust For Life

Købt hos Menu, Rønde, 50 cl. flaske.

Ebeltoft Gårdbryggeri fik landsdækkende reklame da de medvirkede i Bonderøven sidste år. Et lille gård-, håndbryggeri, spise- og koncertsted. Brygkapacitet på 350 l.

Beskrivelse fra flaskbutik.dk:
Det lokale Ebeltoft Gårdbryggeri har gennem en årrække leveret fortræffelige IPA’er, men med ansættelsen af amerikanske Ben Howe er bryggeriet blevet hævet til nye niveauer, og ‘Lust For Life’ er ligesom (deres kultfavorit) ‘Wildflower’ en hazy New England-juicebombe af kaliber.
‘Lust For Life’ er humlet med seriøse mængder af Mosaic og Simcoe, og yderligere spædet op med en smule Chinook. I maltsammensætningen findes både havre, hvede og rug foruden byg.
Mellem skum. Aroma af fyrrenåle, græs og citrus. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter malt, går over i fyrrenåle, græs og citrus. Kraftigt humlet, let sød, let tør.

Som altid fra Ebeltoft sparsomt med oplysninger, den kaldes IPA hvor aromaen og aromahumlen fint matcher den genre, desværre følger bitterheden ikke med, derfor kategoriseret som am. pale ale. Disse humleegenskaber uden bitterhed tyder på tørhumling, hvilket fungerer fint i dette tilfælde - humlen forekommer endda mere frisk og ren. Stor humlenydelse, desværre i ubalance med den manglende bitterhed og svage karbonering, omend stadig frisk og velsmagende. 4 glas!

Bryggeri: Ebeltoft Gårdbryggeri
Øltype: Am. Pale Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 5,5 %

torsdag den 16. marts 2017

Thisted Gent

Købt for 20 kr i Netto for 50 cl. flaske.

Bryggeriets beskrivelse:
ØKO Gent er en mørk Saison. Brygmesteren udtaler: "ØKO Gent er en hyldest til Vallonske "Farmhouse Ales" - sprød, tør og lettere krydret. Velegnet ledsager til de krydrede og kraftige madretter. Lige til den perfekte bøf"
ØKO Gent har en alkoholprocent på 6,5.
Miniserie på to belgisk inspirerede bryg fra Thisted, hvor tilfældige Belgiske bynavne benyttes som titel. 

Mellem skum. Aroma af peber, krydderier og karamel. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter malt, går over i krydderier og karamel/sirup. Mellem humlet, let bitter, let tør.

Allerede ved præsentationen blandes nogle begreber sammen - Gent har som bekendt ikke megen relation med Saison-genrens vugge, Hainaut regionen. Farmhouse er en amerikansk opfindelse med delvis Brett gær, nogle belgiske bryggerier blander lyse bryg med brett, men de kalder det aldrig saison og slet ikke så mørke som her - for så er det Bière de Garde, hvor mere ristet malt tillades. Det viser sig dog hurtigt, at den mørke farve ikke kommer fra ristet malt men derimod fra kæmpe mængder mørk sirup der totalt dominerer aroma og smag, hvilket jeg aldrig har oplevet før fra noget, der kalder deres bryg for Saison. Genrens vigtigste egenskab, den nedgærede, friske og fenole gærsmag er slet ikke til stede her, den mørke sirup blandes med lidt krydderier og ender ubehagelig bitter - ikke humlebitter, men nedgæret sirup bitter. Helt igennem misforstået "Saison" - kald den dog, hvad det reelt er - en "Imperial Ale"! 2 glas!

Bryggeri: Thisted Bryghus
Øltype: Saison
Ingredienser: Vand, bygmalt, sirup, humle, sort peber, gær
ABV: 6,5 %
FG: 1010 (målt af mig)

fredag den 3. marts 2017

Thisted Brügge

Købt for 20 kr i Netto for 50 cl. flaske.

Bryggeriets beskrivelse:
ØKO Brygge er en Blonde Ale. Brygmester udtaler "ØKO Brygge er en mild og aromatisk gylden ale med krydret præg fra den belgiske trappistgær. Velegnet til lyst kød, svinekød og kylling - gerne med krydret smag. Nyd den i et smukt glas med fod og med plads til den kraftige hvide skumkrone".
ØKO Brygge har en alkoholprocent på 7,5.
Miniserie på to belgisk inspirerede bryg fra Thisted, hvor tilfældige Belgiske bynavne benyttes som titel. 

Mellem skum. Aroma af korn, rørsukker, krydderier og frugt. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af bitter malt, går over i korn, rørsukker, krydderier og frugt. Svagt humlet, bitter. 

Allerede ved skænkning en overraskelse - en aroma af korn som fra undergær, hvordan det så kan lade sig gøre - så overtages resten af den svage aroma af lys rørsukker med lidt krydderier, en anelse klassisk belgisk gæraroma til sidst. Samme tendens i smagen - en bitter, kornet maltsmag, der hurtigt følger samme skema som aromaen. Temmelig kraftig bitterhed, nærmest syreholdigt, blandet med forgærbar rørsukker uden aromahumlen følger trop. Uharmonisk og knap så behageligt - den smager faktisk mere af rørsukker end malt. På trods af den benyttede trappistgær, kun meget svage belgisk gærnoter - men er den så ikke forkert rubiceret af Thisted? "Imperial Ale", som der vist ikke rigtig er noget der hedder, er en tættere kategori. Kniber sig til 3 glas!

Bryggeri: Thisted Bryghus
Øltype: Lys Stærk Belgisk Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle, rørsukker, gær (trappistgær)
ABV: 7,5 %
FG: 1012 (målt af mig)