fredag den 19. september 2014

Uerige Alt


Købt for €1,90 hos Uerige for 20 cl. fra fad på bryghuset Berger Str. 1, 40213 Düsseldorf.

Altbier er en øltype fra Westphalien og især en specialitet i Düsseldorf, navnet kommer fra den "gamle måde" at brygge øl på, da altbier er overgæret. Alle de hippe tyske bryggerier gik over til undergærede øl i 1800-tallet. Altbier er kobberfarvet og gæres ved moderat varme men lagres lidt koldere, hvilket giver en renere og friskere smag.

Zum Uerige fungerede som restaurant med husbryggeri længe inden Wilhelm Cürten overtog bryggeriet i 1862. Total ødelagt i 2. Verdenskrig med genopbygget i 1951 og fortsatte kortvarigt som bryghus, stod tomt i 10 år hvorefter bygningerne fungerede som garage. I 1976 ombygget til sin nuværende form og funktion.

Bryggeriets beskrivelse:
Uerige Alt er det rigeste af bitre stoffer øl i Tyskland. Ikke desto mindre (eller bare om) er denne legendariske Düsseldorf Altbier fyldig, aromatisk og velsmagende. Den overgærede bryg har været vores speciale siden 1862 med bygmalt, karamel, ristet malt, humle, vand - og med vores specielle Uerige gær. Vores Uerige Alt stemmes jævnligt ind blandt de ti bedste øl i Tyskland. Den har et alkoholindhold på 4,7% me en minimum holdbarstid på otte ugerdato.
 Kraftig, blivende skum. Aroma af frugt, karamel og svagt krydderi. Svagt karboneret, filtreret.

Smag af let bitter, let ristet malt, går over i krydderier og frugt. Mellem humlet, bitter.

Fyldig og temmelig bitter,  alligevel ganske forfriskende og letdrikkelig. Ikke så mange forskellige smagsnuancer, men ligger flot og kompromisløs i genren med den kraftigere humle. 4 glas!

Der er gang i byens største Brauhaus denne lune efterårsaften

Bryggeri: Uerige Obergärige Hausbrauerei
Øltype: Altbier
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 4,9 %

Erdinger Oktoberfest Weizen


Købt for 14,95 kr hos Aldi for 50 cl. flaske. Også kendt som Erdinger Festweiße.

Meget kraftig skum. Aroma af tyggegummi og hvede. Mellem skum, ufiltreret.

Smag af let sød malt og hvede, går over i banan og tyggegummi. Svagt humlet, let sød.

Lidt mere tyggegummi aroma end den normale Erdinger, hvilket kan skyldes den kraftigere alkohol, dog er den specifikke aroma og smag ikke så markant som blandt andre sydtyske weizen. Mere fyldig end førnævnte dog uden den store karakter eller forskellige smagsnuancer. Gennemsnitlig og halvkedelig. 3 glas!


Bryggeri: Erdinger Weissbräu
Øltype: Weizen / Oktoberfest
Ingredienser: Vand, bygmalt, hvedemalt, humle, gær.
ABV: 5,7 %

torsdag den 18. september 2014

Fucking Hell


Købt for 20 kr. hos Kihoskh for 33 cl. flaske.

Bryggeriets beskrivelse:
Inspirationen I det herrens år 1070 bosatte en mand ved navn Adalpert von Vucckingen sig i, hvad der nu Øvre Østrig. Andre flokkedes omkring ham og denne lille menighed sidst blev kaldt Fucking - navnet er afledt af dens grundlægger Adalpert von Vuckingen (østrigske optegnelser bruger faktisk "flok" som en officiel klassifikation). Og folk i Fucking nyder deres pilsnerøl. Så hvad kunne være mere passende end dedikere en pilsnerøl til Fucking.
Den er god nok - den lille østrigste by Fucking valgte ved en folkeafstemning i 2004 at fortsætte med navnet med en markant engelsk betydning, selv om alle byskillte støbes med stor mængde beton som ballast. Sidste navn er en gæng tysk reference om lyse bryg - så der er naturligvis ikke spekuleret i smart markedsføring - lige som navnet naturligvis ikke fik mig til blot at hive denne ene bryg ned fra Kihoskhs hylde.

Svagt skum, aroma af korn, sød malt, lidt krydderier. Mellem karboneret, filtreret.

Smag af let bitter malt, går over i korn og krydderier. Svagt humlet, let sød.

Navnet antyder, kundesegmentet er rettet til unge mennesker, hvor smag betyder mindre end et navn, selv The Sun kan blive forarget over. Dette er en svagt humlet, ligner 100% Saaz, svagt smagende og alt for letdrikkelig pilsner. Selv gærens kornaroma er afdæmpet i smagen. En helt igennem kedelig tysk pilsner der ligner de kendte Internatioal Lagers. 2 glas!

Bryggeri: Fucking Hell GmbH & Co. Handels KG
Øltype: Tysk Pilsner
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, gær
ABV: 4,9 %

mandag den 8. september 2014

Altenmünster Brauer Bier Hopfig Herb


Købt for €1,09 hos Famila, Lübeck, 50 cl. flaske med patentlåg.

Bryggeriets beskrivelse:
Udtalt humlet-krydret smag. Letdrikkelige, friske blomsteragtige humlenuancer ændre sig med duft af den kraftige  vårbyg fra finesse, med den afsluttende bløde karbonerin.Ideel som tilbehør til friske, lyse, krydrede retter fra middelhavskøkkenet som fx fetaost, pasta og salater, skaldyr eller grillet fisk.
Mellem skum. Aroma af korn, lys sød malt, græs og krydderier. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let bitter malt, går over i korn, frugt, græs og krydderier. Mellem humlet, let bitter.

Dortmunder/Helles humlet lidt kraftigere - en rigtig god idé, da sødmen og noget ensformet smag er genrens største svaghed - og den ekstra aromahumle fungerer rigtig fint. Stadig rund, letdrikkelig med lidt fylde trods den ringe alkohol, men de flertydige aromahumler giver ekstra karakter og distinktivitet. 4 glas!

Bryggeri: Allgäuer Brauhaus (Oetker Group)
Øltype: Dortmunder/Helles
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, humleekstrakt, gær
ABV: 4,9 %

søndag den 7. september 2014

Grauballe Munkebryg Jubilæumsøl


Købt for 35 kr. hos Vinbørsen, Kbh. Ø. for 25 cl. flaske.

Fra etiket:
Tæt på Grauballe lå Allingkloster. Vi tror at munkene ved særlige lejligheder bryggede en øl som Munkebryg. Øllen har en varm aroma af kandis og sommerblomster og en smag af mørke malte og tørret frugt. Nydes ved 10-12 grader c.
Svagt skum. Aroma af karamel og mørke frugter. Svagt karboneret, ufiltreret.

Smag af let sød, let ristet malt, går over i karamel og mørke frugter, anelse af lidt blomster fra humle. Mellem humlet, let sød.

Mørk Stærk Belgisk Ale kan være vanskelig at balancere mellem sødme, bitterhed og aromahumle, heldigvis lykkes det her. Varm og fyldig, uden den bliver for sprittet, blødes op ved den anbefalede temperatur. 5 glas!

Bryggeri: Grauballe Bryghus
Øltype: Mørk Stærk Belgisk Ale
Ingredienser: Vand, bygmalt, kandis, humle, gær
ABV: 10 %

Nymburk Postřižinské Polotmavé


Købt på tilbud for 10 kr. i Netto for 50 cl. flaske, importeret af Bedre Øl A/S.

Pivovar Nymburk kan dateres tilbage til 1327 hvor man af Kong Jan Lucemburský (John Luxembourg) fik enetilladelse til at brygge inden for én bohemisk mil (11,25 km). på det tidspunkt fandtes sandsynligvis 14 bryggerier og 40 malterier i byen Nymburk, 45 km. nordøst fra Prag. I 1895 blev bryggerierne samlet i et aktieselskab. I anden verdenskrig krævedes øllen fortyndet pga. knaphed og efter krigen blev bryggeriet nationaliseret, i 1989 privatiseret og ejet af Bøhmens Bryggerier.

Fra etiket:
Polotmavé Lezak er en smagfuld halvmørk variant på 4,5% alkohol. Ravfarvet med et flot skum, og et perfekt supplement til de fleste måltider.
Svagt skum. Aroma af karamel, krydderier og sød malt. Svagt karboneret, filtreret.

Smag af let sød malt, går over i karamel, let brød og krydderier. Svagt humlet, let bitter, let ristet.

Ganske mild mørk tjekkisk pilsner uden den skarpe kornede gærsmag, let humlet, let ristet  - alt balanceret til det letdrikkelige. Dermed også sagt, den mangler karakter og distinktivitet - men fin, neutral variant i genren. 3 glas!

Bryggeri: Pivovar Nymburk
Øltype: Mørk Tjekkisk Lager
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle (sandsynligvis 100% Saaz), gær
ABV: 4,5%

Nymburk Postřižinské Svetlý Lezák 11°


Købt på tilbud for 10 kr. i Netto for 50 cl. flaske, importeret af Bedre Øl A/S.

Pivovar Nymburk kan dateres tilbage til 1327 hvor man af Kong Jan Lucemburský (John Luxembourg) fik enetilladelse til at brygge inden for én bohemisk mil (11,25 km). på det tidspunkt fandtes sandsynligvis 14 bryggerier og 40 malterier i byen Nymburk, 45 km. nordøst fra Prag. I 1895 blev bryggerierne samlet i et aktieselskab. I anden verdenskrig krævedes øllen fortyndet pga. knaphed og efter krigen blev bryggeriet nationaliseret, i 1989 privatiseret og ejet af Bøhmens Bryggerier.

Producentens beskrivelse:
Medium til højt udgæret øl med stor fylde, udtryksfuld bitterhed, høj nydelse og frisk aroma
Mellem skum. Aroma af krydderier, urter og frugt. Svagt karboneret, filtreret.

Smag af let sød malt, går over i krydderier, urter og frugt. Mellem humlet, let bitter.

Allerede ved anmeldelsen af Nymburks Svetly Lezak, der er standardvare i bla. Netto, stillede jeg mig selv det spørgsmål, om disse to bryg er identiske bortset den den beskedne alkoholforskel. Det er derfor min tunge pligt i tjenesten, at smage begge bryg imod hinanden. Svaret: De er ens!

Ganske mild og frisk tjekkisk pilsner - ikke den skarpe, kornede smag fra gæren, ikke alt for kraftig humlet eller bitterhed. Fint tilpasset som en letdrikkelig pilsner for alle, dermed distancerer den sig heller ikke positivt fra konkurrenterne. 3 glas!


Bryggeri: Pivovar Nymburk
Øltype: Tjekkisk Pilsner
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle (sandsynligvis 100% Saaz), gær
ABV: 4,7%

Höss Allgäuer Hüttenbier


Købt for €1,59 hos Famila, Lübeck, 50 cl. flaske med patentlåg.

Det familieejede bryggeri Hirschbräu dateres helt tilbage til 1657 og har siden 1859 været ejet af Höß familien. Bryggeriet ligger i Sonthofen, Algäu, tæt på grænsen til Østrig.

Bryggeriets beskrivelse:
Lys eksport øl, brygget efter traditionelle opskrifter. Med 12,6% original urt og 5,2% vol. Alkohol.
Velsmagende, fyldig, blød, krydret og med behagelig afrundet bitterhed.
Svagt skum. Aroma af korn, frugt og sød malt. Svagt karboneret, filtreret.

Smag af let sød malt, går over i karamel og frugt. Svagt humlet, let sød.

Letdrikkelig, mild, rund, med en anelse bitterhed der forhindrer den ender kvalmende sød, en ganske typisk Dortmunder/Helles. Genrens bedste egenskab, den blide fyldighed, findes dog bedre end i dette tilfælde. En ganske gennemsnitligt Dortmunder/Helles, der selvfølgelig sagtens kan hældes ned i spandevis i festligt lag, men uden distinkte gode egenskaber. 3 glas!


Bryggeri: Privatbrauerei Höss der Hirschbräu
Øltype: Dortmunder/Helles
Ingredienser: Vand, bygmalt, humle, humleekstrakt, gær
ABV: 5,2 %